Programma 1 Dienstverlening en organisatie

Wat wilden we bereiken? Wat deden we daarvoor?

Hieronder geven we inzicht in de doelen die we wilden halen. Per doel geven we aan wat we daarvoor deden in 2022. Dit doen we ook voor onze belangrijke thema’s leefbaarheid, participatie, duurzaamheid en samenwerking.

Wat wilden we bereiken?

Wat waren onze plannen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Dienstverlening

Wij hebben een sterke relatie met inwoners gericht op interactie en samenwerking.

We werken elke dag aan een goede en transparante dienstverlening.

Het speerpunt van onze organisatie is 'wij werken elke dag aan een dienstverlening waar wij trots op zijn'. Onze nieuwe organisatie inrichting is hierop gebaseerd.

Wij sturen op digitale dienstverlening om 24/7 onze inwoners van dienst te zijn.

Wij leveren 24/7 digitale dienstverlening en persoonlijke dienstverlening als dat nodig is. In 2022 hebben we de digitale productenwaaier uitgebreid.

We vragen aan inwoners en medewerkers zoveel mogelijk digitaal feedback op onze processen en gebruiken dit om onze klantgerichtheid te verbeteren. We communiceren daarover.

We vragen de inwoners feedback en organiseren dat nu ook op productniveau zodat we productgericht kunnen werken aan verbeteringen.

We bieden de gemeenteraad een inwerkprogramma aan.

We hebben de nieuwe gemeenteraad een inwerkprogramma aangeboden.

Organisatie

Een organisatie die in haar kracht staat en van daaruit aansluit op de ontwikkelingen in de veranderende samenleving.

We zijn in ontwikkeling naar een organisatie in balans waar medewerkers graag werken.

We zijn in gesprek gegaan met medewerkers, hebben een analyse gemaakt en een plan opgesteld voor de ontwikkeling van de organisatie en besluitvorming hierover afgerond.

Wat we doen, doen we met kwaliteit. Wat we niet met de gewenste kwaliteit kunnen doen, toetsen wij op haalbaarheid en vooraf communiceren wij daarover.

In plannen en besluiten die worden voorgelegd aan directie en college moet worden aangegeven wat nodig is voor de uitvoering en waar risico’s zitten.

We werken aan een plan voor een gezonde en adequate werkomgeving voor onze medewerkers.

In 2022 is telkens geanticipeerd op de meerdere keren gewijzigde corona-voorschriften. We werken aan plannen voor de lange termijn huisvesting.

We implementeren de herschikking van de organisatiestructuur. Dit doen wij in lijn met eerdere besluiten van de raad.

De Ondernemingsraad heeft eind 2022 positief geadviseerd over de aanpassingen van de organisatiestructuur. Het plaatsingsproces van het management is voor 1 januari 2023 afgerond.

We ronden de heroriëntatie "Bestuurskracht" af op het bestuurlijke proces en het voorstel voor de nieuwe inrichting is gereed.

Mede naar aanleiding van de quickscan Bestuurskracht 2021 is in februari 2023 het plan van aanpak Bestuurskracht 2023 vastgesteld.

We versterken onze basis verder binnen onze mogelijkheden en de gestelde kaders van de raad.

De raad heeft in de Begroting 2023 e.v. ingestemd met een grote investering in de uitbreiding van de organisatie, waarmee een sterker fundament hebben om uitvoering te geven aan het bestuursakkoord.

We investeren in verdergaande informatisering, digitalisering en in vaardigheden voor de toekomst.

We werken aan een voortdurende verbetering van de digitalisering door het aanschaffen van moderne applicaties met name in de cloud.

We hebben een stap gezet in het optimaliseren van de basisregistraties.

We hebben een start gemaakt met het opstellen van informatiebeveiligingsbeleid.

We houden in de gehele organisatie bewustwordingsacties.

We hebben een project gedefinieerd om de informatiebeveiliging te verbeteren.

De nieuwe omgevingswet is per 1-7-2022 van kracht en we starten op het niveau dat past bij de bestaande mogelijkheden.

De invoering van de omgevingswet is uitgesteld. Op 1 januari 2024 zal het gehele stelsel van de Omgevingswet in werking treden. Voor de implementatie zijn in 2022 al veel voorbereidingen gedaan. Zo zijn er onder meer afspraken gemaakt met de softwareleverancier, is er besluitvorming geweest over de ‘Communicatie- en participatiestrategie Omgevingsvisie’ en over het ‘Bindend Advies van de Raad en verplichte participatie door de initiatiefnemer’.

We werken steeds meer samen met een integrale en gebiedsgerichte blik.

Om doelstellingen efficiënt uit te kunnen voeren is integraal werken cruciaal.

We zetten stappen naar een professionele beheerorganisatie van onze informatievoorziening.

We werken aan een voortdurende professionalisering van informatiebeveiliging en versterking van de informatiebeveiligingsorganisatie.

We werken aan de voortdurende professionalisering van informatiemanagement en hebben daartoe de samenvoeging gepland van informatiemanagement en functioneel beheer en de verzelfstandiging van informatiebeheer.

Wij zijn een organisatie die continu verbetert, verspillingen wegneemt, verantwoordelijkheid neemt en samenwerkt.

We ontwikkelen onze organisatie door met een integrale aanpak langs de volgende lijnen:

  • Dienstverlening
  • Informatie & Digitalisering
  • Organisatie
    • Capaciteit en competenties
    • Cultuur
    • Structuur
    • Huisvesting

In de nieuwe organisatiestructuur vormt de duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling een goede basis voor verdere verbetering en ontwikkeling.

We zijn voortdurend alert op verbetermogelijkheden en voeren deze door.

Medewerkers worden gestimuleerd met ideeën te komen. We monitoren onze dienstverlening.

We verbeteren het programmatisch en projectmatig werken.

Door middel van opleidings- en trainingsaanbod verbeteren we het programmatisch en projectmatig werken.

Huishoudboekje

Wij zijn een financieel sterke, gezonde en betaalbare gemeente.

Ons begrotingssaldo is structureel in evenwicht. De financiële keuzes die onze raad maakt zijn realistisch opgenomen.

Het begrotingssaldo was op voorhand structureel in evenwicht en is in de loop van het jaar verbeterd. Het uitgangspunt dat alles realistisch wordt meegenomen is gehanteerd.

Onze uitgaven zijn in balans met onze inkomsten vanuit het gemeentefonds en de belastingopbrengsten.

De raad heeft bepaald dat een gezonde financiële positie het belangrijkste kader voor de begroting was. In 2022 heeft het college gehandeld naar dit uitgangspunt. De verwachting was dat de inkomsten en uitgaven redelijk in balans waren. Dit is over het afgelopen jaar goed gelukt, mede door incidentele meevallers.

We streven er naar dat in 2030 ons weerstandsvermogen ligt tussen de 1,0 en 1,4. Zo kunnen wij de financiële risico’s opvangen.

De ratio ligt inmiddels weer boven de 1,0. Dit is gekomen door toekenning van het positieve jaarrekeningresultaat 2021 aan het vermogen. Daarnaast is de omvang van de risico’s afgenomen onder andere door het niet meer opnemen van risico’s rondom corona en een lagere inschatting van het risico kosten zorg/wmo.

Thema's

Leefbaarheid

Wij zijn een bereikbare, veilige en gastvrije gemeente.

We werken elke dag aan een goede dienstverlening.

We zijn voor de vluchtelingen uit Oekraïne een veilige en gastvrije gemeente geweest. Daarnaast hebben we onze basis dienstverlening op peil kunnen houden.

Participatie

Wij staan in contact met onze inwoners.

We blijven onze inwoners, (maatschappelijke) ondernemers en partners, waar mogelijk betrekken bij ontwikkeling van beleid en plannen. We gaan verder met de vervolgstappen zoals benoemd bij de vaststelling van het stappenplan participatie.

Wij hebben inwoners, (maatschappelijke) ondernemers en partners, indien mogelijk, betrokken bij ontwikkeling van beleid en plannen. Het stappenplan participatie wordt daarbij gehanteerd.

Wij gaan verder met het structureel inbedden van de vastgestelde leidraad participatie in onze werkprocessen.

We zijn verder gegaan met het structureel inbedden van participatie in onze werkprocessen, o.a. bij het maken van nieuwe werkprocessen ter implementatie van de Omgevingswet.

We bekwamen ons verder in onze participatievaardigheden en bereiden ons daarmee ook voor op de Omgevingswet.

Alle medewerkers die omgevingsvergunningen verlenen, hebben trainingen gedaan in het kader van de Omgevingswet. Participatie was hierbij een onderdeel.

We bereiden voor op en evalueren het digitale platform samen.medemblik.nl.

De evaluatie van het digitale platform heeft in 2022 niet plaats kunnen vinden, doordat er onvoorzien minder personele inzet kon worden geleverd.

De leerpunten uit participatietrajecten nemen we mee in de actualisatie van het stappenplan.

We hebben geleerd van de participatietrajecten en we pasten onze werkwijze daarop aan. Het was niet noodzakelijk om het stappenplan daarvoor aan te passen.

Zo mogelijk ondersteunen we inwoners bij hun initiatieven.

Bij ruimtelijke initiatieven hebben we inwoners desgevraagd bij hun initiatieven ondersteund.

Duurzaamheid

Wij zijn een duurzame organisatie.

We vergroten de bewustwording van onze medewerkers op het gebied van duurzaamheid en onze opgave hierin.

Via onze interne kanalen besteedden we aandacht aan onze duurzaamheidsopgave. Zo informeerden we onze medewerkers over ons besluit de kachel op 19 graden zetten. Hiermee besparen we op ons aardgasverbruik. Dit doen we mede vanuit de oorlogssituatie in Oekraïne. Ook de warmetruiendag was een moment om op een ludieke manier aandacht te vragen voor het klimaat. Regelmatig maken we medewerkers bewust over onze duurzame activiteiten.  

Samenwerking

Wij werken samen met partners om onze gemeenschappelijke doelen te bereiken.

We geven regionaal uitvoering aan de activiteiten uit het uitvoeringsprogramma Pact van Westfriesland. We werken daarin samen met het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld, onderwijs- en zorginstellingen.

Wij hebben samen met de andere Westfriese gemeenten verder uitvoering gegeven aan de activiteiten uit het uitvoeringsprogramma. Er is o.a. een convenant ‘waterstof in zware mobiliteit’ ondertekend met bijna zestig partijen. De komende jaren werken we aan een dekkend netwerk voor het tanken met waterstof. En er is een Green Deal Zorg afgesloten. Hierin hebben tien zorginstellingen met elkaar afgesproken dat zij onder meer bepaalde bedrijfsprocessen circulair maken. Daarnaast hebben we in het kader van de doorontwikkeling van het Pact met de partners drie thema’s benoemd waar de komende tijd de focus op ligt: nieuwe energie, (versnellen van de) woningbouw en zorginnovatie. Ook is er een nieuwe website ontwikkeld om onze inwoners en partners nog beter te kunnen bereiken.

We organiseren samen met de andere Westfriese gemeenten het VNG-congres 2022.

Het congres heeft in juni 2022 succesvol plaatsgevonden.

We onderzoeken de digitale mogelijkheden om op regionaal niveau nog meer en efficiënter samen te werken.

We hebben in samenwerking met de regio een begin gemaakt met de verbeteringen voortvloeiende uit het rapport ‘Hoffmann’.

We zijn voortdurend in overleg met de regio om op efficiënte en effectieve wijze informatiebeveiliging en informatiemanagement te verbeteren.

We hebben een aanzet gegeven tot herziening van de wijze waarop we in de regio met elkaar samenwerken teneinde die samenwerking onder behoud van onze eigen verantwoordelijkheid effectief te doen zijn.

Wij hebben grip op samenwerkingsverbanden.

In Noord-Holland Noord werken gemeenten en gemeenschappelijke regelingen samen om de informatievoorziening door gemeenschappelijke regelingen te verbeteren:

  • Samen met de Regietafel Noord-Holland Noord:

- verbeteren we het proces kaderbrief, begroting en jaarrekening;
- stemmen we de P&C cyclus zoveel mogelijk op elkaar af;
- pakken we zoveel mogelijk de acties die nodig zijn door de geplande wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen regionaal op;
- informeren we nieuwe bestuurders en raadsleden na de verkiezingen 2022.

Aan alle (actie) punten is aandacht en/of uitvoering gegeven.

We evalueren de notitie Governance/vastgestelde risicoprofielen.

De evaluatie heeft nog niet plaats gevonden.

We starten met de evaluatie van de ‘Notitie verbonden partijen’.

De evaluatie is nog niet gestart.

Deze pagina is gebouwd op 07/14/2023 12:22:33 met de export van 07/14/2023 12:16:10