Programma 3 Wonen, werken en recreëren

Wat wilden we bereiken? Wat deden we daarvoor?

Hieronder geven we inzicht in de doelen die we wilden halen. Per doel geven we aan wat we daarvoor deden in 2022. Dit doen we ook voor onze belangrijke thema’s leefbaarheid, participatie, duurzaamheid en samenwerking.

Wat wilden we bereiken?

Wat waren onze plannen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Wonen

Voldoende woningen en passende huisvesting voor (toekomstige) inwoners van Medemblik.

We voeren een stedenbouwkundige verkenning uit voor zoeklocaties woningbouw in Andijk en Medemblik.

Voor het uitvoeren van deze verkenning is geen geld beschikbaar gesteld. Door gebrek aan budget en capaciteit is deze doelstelling niet uitgevoerd.  

We heroriënteren ons op:

  • Hoe we omgaan met initiatieven van buitenaf;
  • Hoe we onszelf organiseren om mee te werken aan initiatieven vanuit de samenleving;
  • Hoe we onszelf organiseren om gemeentelijke initiatieven en gebiedsontwikkeling uit te voeren.

We werken hier volop aan. De heroriëntatie is nog niet afgerond.  

Op basis van de beschikbare capaciteit voeren we projecten uit.

In 2022 zijn alle woningbouwplannen geïnventariseerd (eigen grondexploitaties en facilitaire projecten) en is een programma ontwikkeld voor het realiseren van 2.150 woningen tot en met 2029. Daarnaast is gewerkt aan de ontwikkeling en realisatie van verschillende lopende projecten.

We ontwikkelen woningbouwplannen.

We startten met de ontwikkeling van woningbouwplannen in:
·   Anterieure overeenkomst (AOK) de Perenlaan, Zwaagdijk;
·   AOK Heemraadweg, Witweg en Tuinstraat, Hauwert;
·   AOK, Burgemeester Pierhagenlaan 2 en ’t landje, Opperdoes;
·   AOK De Onderneming, Nibbixwoud;
·   AOK Oosteinde 7 Opperdoes;
·   AOK Gemeentewerf/IJsbaan te Abbekerk.

We starten de realisatiefase van projecten.

We starten de realisatiefase van de  projecten Gemeentewerf/IJsbaan te Abbekerk en 2e fase Het Lint.

We ronden projecten af.

De woningbouw van een aantal projecten is afgerond (SEW, Tripkouw en Bangert Zuid).

We voeren onze wettelijke toezichtstaken uit op nieuw- en verbouwwerkzaamheden.

We hebben onze wettelijke toezichtstaken op nieuw- en verbouwwerkzaamheden uitgevoerd.

We voeren projectmatig toezicht uit op verzoek van de provincie en het rijk.

We hebben geacteerd op verzoeken van de provincie en het rijk betreffende toezicht.

We controleren jaarlijks zestig huisvestingsvormen die gebruikt worden voor de huisvesting van buitenlandse werknemers.

Op niet-projectmatige basis hebben we controles uitgevoerd naar huisvesting van buitenlandse werknemers.

Werken

Behoud en verbeteren van werkgelegenheid en bedrijvigheid.

We ondersteunen bedrijven bij het zoeken van personeel. Bijvoorbeeld bij ‘Kom Binnen bij de bedrijvendagen’ en ‘leerwerkplaatsen bij composietbedrijven’.

We promoten dergelijke events en leggen bedrijfsbezoeken af.

We ondersteunen ondernemers om werklocaties en panden duurzamer te maken.

We verstrekken verplichte co-financiering op de subsidie Ondersteuning toekomstbestendige werklocaties (OTW) ten behoeve van het DOWF Duurzaam Ondernemersloket West-Friesland (DOWF).

We werken samen met Parkmanagement aan schone en veilige werklocaties.

In 2022 is op alle bedrijventerreinen in gemeente Medemblik parkmanagement. A7 West is er als laatste bijgekomen.

Met ondernemers voeren we het uitvoeringsprogramma van de centrumvisies Medemblik en Wervershoof uit. We dragen minder bij aan de kosten.

Centrum Medemblik heeft een centrum-coördinator. Wervershoof heeft 2 centrummanagers. Beiden worden mede gefinancierd vanuit de Provincie.

We dragen alleen financieel bij aan de uitvoering van de regionaal economische agenda onder het Pact van Westfriesland 7.1.

In 2022 leverden we zowel capaciteit als een financiële bijdrage aan de uitvoering van de regionale economische agenda onder het Pact van Westfriesland 7.1. Hiermee geven we uitvoering aan de door u vast gestelde ambities, doelen en beoogde effecten van het Economisch Uitvoeringsprogramma Medemblik 2020.

Recreëren

Wij behouden de recreatieve- en toeristische waarde van onze gemeente.

We werken samen met de ondernemers aan het verzelfstandigen van de lokale toeristische marketing en coördinator. We bouwen de bijdrage van de gemeente de komende jaren af.

We werkten samen met de ondernemers en het toeristisch platform een plan uit om de stap naar verzelfstandiging te zetten. De gemeenteraad besloot met het vaststellen van de programmabegroting 2023 en meerjarenraming 2024-2026 structureel € 65.000 bij te dragen. In 2023 geven we samen de ondernemers en toeristisch platform uitvoering aan dit plan.

We zorgen voor het vergroten van de lokale en regionale zichtbaarheid en vindbaarheid van het productaanbod van onze ondernemers via onze coördinator toeristische marketing.

In 2022 voerde onze coördinator toeristische marketing het jaarplan toeristische marketing 2022 uit. De geformuleerde prestatie indicatoren uit het plan zet in op een groei van de online zichtbaarheid en vindbaarheid van het productaanbod.

We faciliteren het vergroten van bovenregionale en internationale zichtbaarheid en vindbaarheid van het productaanbod van onze ondernemers door onze destinatiemarketing organisatie Holland boven Amsterdam.

In 2022 verlengden we de samenwerking met destinatiemarketing organisatie Holland boven Amsterdam voor de periode 2022 en 2023. Hiermee faciliteerden we het vergroten van de bovenregionale en internationale zichtbaarheid en vindbaarheid van het productaanbod van onze ondernemers door destinatiemarketingorganisatie Holland boven Amsterdam.

We faciliteren een organisatiestructuur voor gebiedsmarketing, waarbij de lokale, regionale en bovenregionale samenwerking goed op elkaar is afgestemd.

We werkten samen met de ondernemers en het toeristisch platform een plan uit om de stap naar verzelfstandiging te zetten.

Met ondernemers zetten we ons in voor een vitale verblijfsrecreatiesector. We voeren hiervoor het lokale uitvoeringsprogramma Verblijfsrecreatie in afgeslankte vorm uit.

  • We focussen op 1 vakantiepark tegelijkertijd

We kozen ervoor in 2022 om reeds opgestarte projecten uit het lokale uitvoeringsprogramma Verblijfsrecreatie eerst af te ronden. De programmatische aanpak is afgeslankt naar een projectmatige aanpak.  

Veiligheid

We zijn een veilige gemeente.

We voeren het integraal handhavings- en veiligheidsplan uit.

•   De Boa’s controleerden op de naleving van de veiligheidsvoorschriften van de publieksevenementen. Bij evenementen in de kernen Wervershoof en Medemblik is als aanvullende aanpak cameratoezicht ingezet evenals een integraal veiligheidsdraaiboek opgesteld voor de beveiliging, Boa’s en politie.  
•   We controleerden tijdens BOA diensten op onveilig parkeren, afvaldumpingen in de openbare ruimte en de handhaving van de blauwe zone. In totaal zijn er 33 waarschuwingen en 302 processen verbaal uitgeschreven.
•   Alle meldingen en handhavingsverzoeken die mede via Fixi of Decos binnen kwamen pakten wij op. In 2022 zijn 2.030  Fixi overlastmeldingen afgehandeld. Door de extra inhuur van toezichthouders tijdens het evenementenseizoen zijn overlastmeldingen en handhavingsverzoeken binnen de gestelde (wettelijke) termijn opgepakt.
•   Samen met de Westfriese gemeenten (Hoorn, SED en Opmeer), politie, arbeidsinspectie Openbaar Ministerie en het RIEC werkten wij aan een veilig buitengebied en bedrijventerrein. Er zijn 65 integrale pandcontroles uitgevoerd.
•   Op grond van een bestuurlijke rapportage van de politie is in 7 gevallen handhavend opgetreden door toepassing van het Damoclesbeleid. In totaal zijn 4 panden tijdelijk gesloten op last van de burgemeester. In 3 situaties is een waarschuwingsbrief opgesteld.
•   Op grond van de interne weerbaarheidsscan zijn een aantal aanbevelingen opgepakt. Zo is de nieuwe BIBOB beleidslijn geïmplementeerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ruimte mogelijkheden die de Wet BIBOB biedt. Er zijn 7 ‘bewustwordingsbijeenkomsten ondermijning’ georganiseerd onder medewerkers om de bewustwording te vergroten. Er is een intern meldpunt ondermijning ingericht en er is een start gemaakt met workshops om te kijken waar de kwetsbaarheden t.a.v. ondermijning liggen en hoe het team daarop kan anticiperen.
•   Het Integraal Veiligheidsplan 2023- 2026 Medemblik is vastgesteld. Dit veiligheidsplan is gebaseerd op de resultaten van de veiligheidsmonitor Medemblik 2021 en de regionale en landelijke veiligheidsdoelstellingen waarbij naast de (lokale) veiligheidsproblematiek ook wordt gekeken naar de nieuwe ontwikkelingen en trends.
•   Samen met de gemeenten Hoorn, SED en Opmeer stelden wij een beleidsplan aanpak mensenhandel West-Friesland op.
•   Samen met de veiligheidsregio Noord-Holland Noord trainden wij onze lokale crisisfunctionarissen en het college. De ‘toolbox Bevolkingszorg’ wordt periodiek geactualiseerd.  
•   Onder regie van het Zorg- en Veiligheidshuis Noord-Holland Noord pakten wij complexe overlastcasustiek op. In circa 20 casussen leverden wij veiligheidsadvies.
•   Samen met de brandweer, politie en het Openbaar Ministerie stelden wij een aanpak op voor een veilig verloop van de jaarwisseling in de kernen Opperdoes en Midwoud. Naast de inzet van structurele toezicht formatie is voor beide kernen besloten tot de inzet van cameratoezicht.

We monitoren met verkeerstellers en informatieborden (bijvoorbeeld smileys) het gedrag van de verkeersdeelnemers. Hiermee kunnen we meten of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn.

Het huidige verkeerbeleidsplan is verouderd. In 2022 zijn we gestart met het herzien van het gemeentelijk Verkeer – en Vervoerplan (GVVP). We hebben een inwoners enquête gehouden en meerdere informatieavonden waarin de wensen van onze inwoners zijn opgehaald. De resultaten van deze stap zijn vervolgens voorgelegd aan verschillende stakeholders, waar zowel vertegenwoordigers van organisaties (VVN en ondernemersverenigingen), scholen en vertegenwoordig van kernen aanwezig waren. Het eindproduct bevat een overzicht van de verschillende netwerken per vervoerswijze. Hierbij wordt per netwerk aangegeven waar mogelijke knelpunten zijn.

Bereikbaarheid

Wij zijn goed bereikbaar en zetten in op het verbeteren van mobiliteit.

We onderzoeken samen met de ondernemer naar verbetering in de verkeerssituatie bij winkelcentrum Klaverweide -Zwaagdijk.

Samen met betrokken partijen (ondernemers winkelhart Zwaagdijk, omwonenden, dorpsraad Zwaagdijk-Oost en dorpsraad Hauwert) zijn er conceptontwerpen opgesteld ter verbetering van de verkeersveiligheid en daarmee de toekomstbestendigheid van winkelhart Zwaagdijk. Daarnaast zijn er, ten behoeve van de verdere uitwerking, diverse bestuurlijke gesprekken gevoerd met de dorpsraad Zwaagdijk en de eigenaar van het winkelcentrum. Gebleken is dat een rotonde met een ‘nieuwe 4e poot’ niet uitvoerbaar is. Het is namelijk niet mogelijk om de benodigde grond hiervoor te verwerven.

We bereiden onze organisatie voor op de overname van ca. 200 kilometer wegen en bijbehorende beheerobjecten van HHNK per 1 januari 2023.

De wegen en bijbehorende objecten zijn per 1 januari overgenomen van het HHNK.

We richten (een deel van) de Kleingouw in Andijk verkeersveilig in.

In 2022 zijn we met de voorbereiding gestart.

We zetten vervolgstappen met het uitvoeren van het raadsbesluit parkeren in het oostelijk stadsdeel kern Medemblik.

In 2022 is hier geen uitvoering aan gegeven vanwege onvoldoende capaciteit.

Thema's

Leefbaarheid

Wij zijn een bereikbare, veilige en gastvrije gemeente.

Samen met het toeristisch platform en centrumgroep werken we aan een gastvrij Medemblik.

Met het beschikbaar stellen van de coördinator toeristische marketing en de uitvoering van het jaarplan toeristische marketing 2022 werkten samen met het toeristisch platform aan het gastvrij ontvangen van bezoekers in de gemeente Medemblik. Samen met de Medemblikse Ondernemersverening MEVO financierden wij in 2022 de centrumcoördinator van het centrum van Medemblik die de samenwerking tussen de Medemblikse winkeliers stimuleert en vormgeeft.
Ook stelde de raad een begrotingssubsidie beschikbaar aan Stichting MEET Medemblik ten behoeve van het toeristisch informatiepunt in het centrum van Medemblik.

We onderhouden onze gemeente op kwaliteitsniveau C conform de beeldmeetlatten CROW met uitzondering van Medemblik en de begraafplaatsen.

In 2021 is een bezuiniging doorgevoerd, waarbij het onderhoud is verlaagd van beeldkwaliteit B naar beeldkwaliteit C. De bezuiniging werkte door in 2022, met onvoldoende budgetten voor beheer en onderhoud. Bovenop deze bezuiniging heeft er geen indexatie van arealen plaatsgevonden. Het onderhoud is daarom uitgevoerd op beeldkwaliteit C volgens het CROW, m.u.v. de kern Medemblik en de begraafplaatsen.

We onderzoeken de mogelijkheden voor snelle digitale verbindingen in de kernen.

In 2022 hebben wij een samenwerkingsovereenkomst voor aanleg van glasvezel voor alle nog niet op glasvezel aangesloten adressen binnen onze gemeente opgesteld. De glasvezelaanbieder met de meest gunstige voorwaarden voor onze inwoners is vervolgens geselecteerd. In het tweede kwartaal van 2022 is de aanleg gestart. Op kosten van de geselecteerde glasvezelaanbieder is een projectleider en zijn meerdere toezichthouders ingehuurd. Met deze ondersteuning kan onze gemeente het traject voor aanleg van de ca. 22.000 adressen de komende jaren in goede banen leiden.

We werken aan het opstellen van  een omgevingsvisie  waarin leefbaarheid, wonen, duurzaamheid en zorg belangrijke onderwerpen vormen.

De beschikbare capaciteit bleek dit jaar onvoldoende om dit proces op te pakken door vacatures, extra taken voor opvang statushouders en vluchtelingen, structurele onderbezetting en tijdelijke invulling door externen. Daarom veranderde we de strategie en beleggen we meer werk extern. Inmiddels zijn we gestart met het proces om te komen tot een Omgevingsvisie.

Participatie

Wij staan in contact met onze inwoners, ondernemers en bezoekers.

We leveren dienstverlening aan ondernemers via het lokale ondernemersloket, het regionale startersloket en het Westfriese bedrijvenloket. We passen onze dienstverlening aan de Covid-19 richtlijnen aan en blijven zichtbaar.

De dienstverlening via het lokale ondernemersloket wordt uitgevoerd door onze bedrijfsaccountmanager. Aan het regionale Startersloket en het Westfriese bedrijvenloket wordt een financiële bijdrage geleverd.

Bij de voorbereiding en uitvoering van onze plannen betrekken we de kernraden en andere belanghebbenden. De basis hiervan vormt ons Participatiebeleid en de Werkafspraken met de kernraden. De middelen zijn beperkt. Bij projecten nemen wij middelen voor participatie budget mee in de kredietaanvraag.

Wij vinden participatie heel belangrijk. Daarom kijken wij per plan of project hoe en in welke mate we participatie toepassen. Hierbij hebben we aandacht voor inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, kernraden en andere stakeholders.

Samen met onze inwoners en ondernemers werken wij aan een omgevingsvisie.

We zijn gestart met het proces om te komen tot een Omgevingsvisie.

Duurzaamheid

Wij zijn een duurzame organisatie.

We reiken de Duurzaam Ondernemen Award 2022 uit.

Op 18 november, de dag van de ondernemer, reikten we twee prijzen uit. Rainbow Color ontving de Duurzaam Ondernemen Award omdat zij relatief het meeste aardgas wist te reduceren. We beloonden Wagenaar – Refrigeration met de Innovatie Award.  

We versterken de biodiversiteit in onze gemeente en vergroten deze waar mogelijk. Hierbij betrekken we stakeholders (KNNV, Recreatieschap, LTO,  e.d.). Uitvoering volgens de kaders uit beleidsnota biodiversiteit 2021.

- KNNV voerden in 3 groengebieden een monitoring flora en fauna uit voor in onze gemeente.
- Afstemming vond plaats met de werkgroep biodiversiteit.
- We voerden een eerste verkenning uit naar het circulair inzetten van het maaisel van onze bermen.
- Tenslotte voegden we duurzaamheid toe in ons maaibestek.

De kaders duurzame energieopwekking op land stelt de gemeenteraad vast.

Met de Westfriese gemeenten startten we het proces om te komen tot deze kaders. We vroegen de Westfries naar hun mening. Bijvoorbeeld hoe ze aankijken tegenover landschappelijke inpassing van duurzame energieopwekking. Maar ook wat hun mening is over proces- en financiële participatie. Deze inbreng nemen we mee in het voorstel. Het proces om te komen tot deze kaders loopt langer door dan verwacht.

De zoekgebieden in de Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord (RES-NHN) 1.0 gaan we concreter maken. We betrekken stakeholders hierbij.

We bereidden het beleidskader wind- en zonne-energie Westfriesland voor. Hiervoor organiseerden we onder meer een enquête onder inwoners. In december gingen we over dit beleidskader in gesprek met stakeholders.

We zetten het Duurzaam Ondernemersloket in voor het verduurzamen van onze bedrijventerreinen.

Op verschillende manieren verwijzen we inwoners door naar het Duurzaam Bouwloket. Bijvoorbeeld op onze website Duurzaam Medemblik. Ook in de energiebespaarkrant besteedden we aandacht aan ons onafhankelijke energieloket voor inwoners. Uit rapportages van het Duurzaam Bouwloket zien we dat het loket gemiddeld ongeveer 70 adviezen per maand geeft aan onze inwoners.

We voeren de actieagenda Circulair Westfriesland uit. Deze actieagenda richt zich op ondernemers om circulariteit door te voeren in de bedrijfsvoering van de onderneming. Medio 2022 evalueren we de actieagenda in regio verband en nemen we een besluit over het vervolg.

-   Met partners en stakeholders stelden we de Actieagenda Circulair Westfriesland 2023-2026 op.
-   We voerden het jaarprogramma 2022 uit. Zo organiseerden we de week van de circulaire economie, werkten met zorginstellingen aan een inkoop- en magazijncheck voor het verminderen van verpakkingen, werkten we met bouwketenpartners aan het wegnemen van belemmeringen voor circulair renoveren, organiseerden we 15 kennissessies met partners, gaven we 5 nieuwsbrieven uit en publiceerden we 4 artikelen in Westfriese Zaken.
-   In december tekenden zorginstellingen, Omgevingsdienst en Circulair Westfriesland de Green Deal Zorg 2.0.

Bij vragen over het verduurzamen van de woning kunnen inwoners terecht bij het Duurzaam Bouwloket.

Op verschillende manieren verwijzen we inwoners door naar het Duurzaam Bouwloket. Bijvoorbeeld op onze website Duurzaam Medemblik. Ook in de energiebespaarkrant besteedden we aandacht aan ons onafhankelijk energieloket. Uit rapportages van het Duurzaam Bouwloket zien we dat het loket gemiddeld ongeveer 70 adviezen per maand geeft aan onze inwoners.

We voeren projecten in de openbare ruimte tegen de beschikbare middelen klimaatbestendig uit.

-   We besteedden bij de voorbereiding en uitvoering van projecten aandacht aan klimaatbestendigheid, bijvoorbeeld bij de herinrichting van de Burg. Elmersstraat e.o. in Sijbekarspel en de nieuwbouw op het DEK- en SEW-terrein.
-   We ondertekenden de Intentie-overeenkomst klimaatbestendige nieuwbouw.
-   We maakten in regionaal verband het ‘Inspiratieboek klimaatadaptatie en biodiversiteit Westfriesland’.

We voeren de uitvoeringsagenda klimaatadaptatie uit.

We voerden vrijwel alle acties 2022 van de uitvoeringsagenda uit.  We leverden onder meer bouwstenen voor de nog op te stellen omgevingsvisie, informeerden collega’s over klimaatadaptieve maatregelen en agendeerden het onderwerp hitte. Onze subsidieaanvragen leverden een half miljoen euro op.

Op verschillende manieren maken we inwoners en ondernemers bewust welke maatregelen zij kunnen nemen om hun tuin of terrein aan te passen aan klimaatverandering.

We maakten bewoners bewust op verschillende manieren, onder andere door:
-   vijf uitvoeringen van het Klimaatcircus;
-   de WatZr-campagne;
-   de ‘Schooldag van de duurzaamheid’;
-   een inspiratiemagazine ‘Bouwen met natuur’.
De communicatie met ondernemers hielden we in 2022 bewust nog klein. Bij veel ondernemers ging de aandacht uit naar Covid-19 en de energie- en warmtetransitie.

We geven subsidie aan inwoners die hun bestaande woning afsluiten van aardgas.

We gaven aan 17 inwoners subsidie die hun woning helemaal aardgasvrij maakten.

We voeren de Transitievisie Warmte uit:

  1. we maken inwoners bewust wat zij nu al kunnen doen om hun woning te verduurzamen;
  2. we bieden inwoners hierbij ondersteuning, bijvoorbeeld door het aanbieden van adviezen en door collectieve inkoopacties;
  3. we gaan aan de slag in de kanswijken.

1.a We informeerden inwoners over het verduurzamen van de woning.  Zo bezorgden we een Energiebespaarkrant bij al onze inwoners thuis. Deze krant bevat handige tips hoe energie te besparen. Maar ook hoe je de diverse maatregelen kunt financieren, bijvoorbeeld met behulp van subsidies of het warmtefonds. Daarnaast vinden inwoners in de krant ervaringsverhalen van andere bewoners.
1.b. Met ondersteuning van de Zonnecoöperatie Westfriesland subsidieerden wij en de provincie  het bewonersinitiatief Warm Medemblik. Warm Medemblik leidt energiecoaches op die inwoners adviseren om hun woning te verduurzamen. Inmiddels zijn 15 inwoners opgeleid tot energiecoach.
1.c. Op twee verschillende markten waren we aanwezig om inwoners te informeren over het verduurzamen van hun woning. Warm Medemblik en of het Duurzaam Bouwloket waren hierbij aanwezig.
2. Twee inkoopacties liepen door naar 2022. Het betreffen een inkoopactie voor isolatiemaatregelen en een actie voor de aankoop van zonnepanelen.  De inkoopactie voor zonnepanelen leidde tot het plaatsen van 782 nieuwe zonnepanelen in onze gemeente.
3. In 2022 zette we een enquête uit onder de inwoners van vier kanswijken. Inwoners konden aangeven welke ondersteuning zij nodig hebben in het nemen van maatregelen. Deze resultaten werken we uit in een passende aanpak voor inwoners uit de kanswijken.

We informeren kernraden over onze duurzaamheidsplannen en vragen om hun inbreng.

We informeerden kernraden over onze duurzame activiteiten en plannen. Hiervoor organiseerden we twee bijeenkomsten. We bespraken onder andere onze aanpak in de kanswijken voor aardgasvrij wonen. Ook stuurden we een nieuwsbrief over verschillende activiteiten. We maakten afspraken over hoe we de kernraden blijven betrekken bij ons programma.

De klankbordgroep Duurzaam Medemblik vragen we om advies over onze plannen.

We overlegden twee keer met de klankbordgroep. Zij adviseren ons gevraagd en ongevraagd over het duurzaamheidsbeleid. We haalden onder andere adviezen op over de organisatie van de Duurzaam Ondernemen Award. En, over de communicatie naar onze inwoners over netcongestie.

We voeren samen met regiogemeenten het uitvoeringsprogramma Energieneutraal Westfriesland uit.

-   We haalden de mening op onder inwoners over duurzame energieopwekking. We vroegen via een enquete hoe zij bijvoorbeeld aankijken tegen participatie bij de aanleg van een zonneweide. De uitkomsten nemen we mee in het beleidskader wind en zonne-energie in Westfriesland.
-   We organiseerden een inspiratiesessie over duurzaam openbare verlichting. Ambtenaren uit heel Noord-Holland waren hierbij aanwezig. Ook de provincie haakte hierop aan.
-   We ontwikkelden een Westfriese aanpak voor het aanjagen van waterstof in de zware mobiliteit. Samen met de Westfriese Bedrijvengroep voeren we deze aanpak uit.
-   We zetten het Duurzaam Ondernemersloket in voor het stimuleren van verduurzaming van bedrijven op bedrijventerreinen.

Samenwerking

Wij werken samen met partners om onze gemeenschappelijke doelen te bereiken.

We werken op basis van gezamenlijke afspraken met de gemeenten in Noorderkwartier, het Hoogheemraadschap en het drinkwaterbedrijf aan verdere verbetering in de waterketen. Daarbij spelen we effectief in op de nieuwe ontwikkelingen.

We zetten enkele belangrijke stappen in de waterketen in Westfriesland en in Noorderkwartier.

Met onze partners in Noorderkwartier:
- vonden we breed draagvlak voor het uitvoeren van een programma ter verbetering van de VTH*-taken op het gebied van lozingen van bedrijfsafvalwater op de riolering (* VTH=Vergunningverlening, Toezicht, Handhaving);
- realiseerden we een platform voor het verwerven van kennis en nieuwe medewerkers;
- vormden we een periodieke nieuwsbrief om naar een professioneel e-magazine;
- maakten we een tool waarmee we de voortgang van de gezamenlijke afspraken goed kunnen monitoren.

Met onze partners in Westfriesland:
- maakten we regionaal rioleringsbeleid voor de periode 2023-2027, dat de raad vaststelde;
- vergrootten we met gezamenlijke trainingen onze kennis van specifieke beheersoftware en renovatietechnieken.

In onze gemeente:
- rondden we een aantal plannen af die inzicht bieden in het functioneren van het rioolstelsel onder normale en ongewone omstandigheden;
- spoorden we een aantal foutaansluitingen op en herstelde deze;
- verminderden we de hoeveelheid rioolvreemd water;
- actualiseerden we de gegevens over ligging en toestand van de aanwezige voorzieningen.

Afvalbeheer Westfriesland beheert de voormalige stortplaats Westwoud. Met Afvalbeheer Westfriesland werken we samen op het gebied van beleid, DVO en aandeelhouderszaken.

De samenwerking wordt ingevuld. In het AB van het ABWF worden de beheeractiviteiten van stortplaats Westwoud gemonitord. Een evaluatie van de DVO met HVC is in ABWF verband voorbereid. De inbreng in de aandeelhoudersvergadering wordt als dat gewenst is afgestemd binnen het AB van ABWF.

We zamelen met HVC het afval gescheiden en zo duurzaam mogelijk in. Wij stimuleren onze inwoners om goed te scheiden en afval te beperken. Dit bereiken we door het recycle-tarief in te voeren.

Per 1 januari 2022 is het recycletarief in de gemeente ingevoerd. Naast een vast tarief voor de afvalstoffenheffing is een variabel deel geïntroduceerd dat afhankelijk is van het aantal keren dat restafval door huishoudens wordt aangeboden. Het nieuwe systeem laat een aanzienlijke reductie van de hoeveelheid restafval zien met ruim 40% en het scheidingsniveau is hoog.

We voeren de omgevingswet later in. Dit doen we onder andere met de Westfriese gemeenten, de Omgevingsdienst NHN, de GGD en de Veiligheidsregio NHN.

We zorgen ervoor dat de minimale acties voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet gereed zijn.

Samenwerking maakt ons sterker.

We dragen beperkt  bij aan de activiteiten uit het uitvoeringsprogramma Pact van Westfriesland. De thema’s wonen en leefbaarheid, energietransitie en klimaatadaptatie, onderwijs en arbeidsmarkt, vrije tijd, ondernemen en economie, zorg en sociaal domein staan hierin centraal. We werken samen met het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld, onderwijs- en zorginstellingen.

Wij hebben samen met de andere Westfriese gemeenten verder uitvoering gegeven aan de activiteiten uit het uitvoeringsprogramma. Voor wat betreft klimaatadaptatie zijn alle acties uit de jaarschijf 2022 uitgevoerd. Er is o.a. een convenant ‘waterstof in zware mobiliteit’ ondertekend met bijna 60 partijen. De komende jaren werken we aan een dekkend netwerk voor het tanken met waterstof. En er is een Green Deal Zorg afgesloten. Hierin hebben tien zorginstellingen met elkaar afgesproken dat zij onder meer bepaalde bedrijfsprocessen circulair maken. Daarnaast hebben we in het kader van de doorontwikkeling van het Pact met de partners drie thema’s benoemd waar de komende tijd de focus op ligt: nieuwe energie, (versnellen van de) woningbouw en zorginnovatie. Ook is er een nieuwe website ontwikkeld om onze inwoners en partners nog beter te kunnen bereiken.

We werken samen met verschillende partners aan een veilige leefomgeving. Bijvoorbeeld de politie, het openbaar ministerie, de Veiligheidsregio, de Belastingdienst, de arbeidsinspectie en het Regionaal informatie en expertise centrum (RIEC).

Met de Westfriese gemeenten en partners zoals de Politie, belastingdienst, veiligheidsregio Noord-Holland Noord Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, het Regionaal informatie en expertise centrum (RIEC) wordt gezamenlijk opgetreden tegen ondermijning op bedrijventerreinen en in het buitengebied.

In het project Gezamenlijke Regie op Infrastructurele Projecten (GRIP) werken we samen met maatschappelijke partners aan een strategische, meerjaren en operationele planning. Met als doel de maatschappelijke kosten te beperken bij de realisatie van een leefbare en duurzame gemeente.

Wij hebben de eerste operationele planningen gedeeld met een beperkte selectie van netbeheerders. Ook de eerste overleggen met deze externe deelnemers aan het Coördinatie Overleg zijn gestart. Voor het Strategisch Programmeren hebben wij de afgelopen jaren al stappen gezet. In het verlengde van het Coördinatie Proces is met de betrokken netbeheerders de voorbereiding voor herstart van het Strategisch Programmeren Proces gemaakt.

Met de IJsselmeergemeenten, provincie en rijk voeren we het uitvoeringsprogramma IJsselmeerkustvisie uit. We zetten ons in om daarbinnen kansen voor onze gemeente te benutten.

De Gemeente Medemblik is volop betrokken bij het uitvoeringsprogramma IJsselmeerkustvisie. Dit deden we onder andere door samenwerking te zoeken rondom projecten als Wieringerhoek, Buitendijks parkeren Medemblik, Klimaatbuffer PWN en de Koopmanspolder.

Deze pagina is gebouwd op 07/14/2023 12:22:33 met de export van 07/14/2023 12:16:10